Woningmarkt koelt eindelijk af

Woningmarkt koelt eindelijk af

Volgens Boelhouwer kunnen potentiële kopers zo'n tien procent minder lenen wat betekent 'dat je minder kunt bieden. Met name de laatste week loopt de rente weer behoorlijk op. We hadden een paar weken stabilisatie van een half procent op de lange rente, die zit nu op ruim twee en het is onduidelijk wat er gaat gebeuren'. Boelhouwer denkt dat de markt dit percentage wel kan hebben: 'Meer lucht, wat meer ruimte. Maar hij moet niet verder gaan stijgen, anders krijg je wel reacties'.

Nervositeit bij verkopers ziet Boelhouwer vooral bij mensen die een nieuwbouwhuis gekocht hebben. 'Die krijgen vaak pas over twee jaar de sleutel, je ziet in toenemende mate dat die hun huis vast te koop zetten. Je ziet ook dat beleggers afhaken omdat die rentes te hoog zijn geworden en ze via beleid ontmoedigd worden. Daar zie je ook terugtrekkende bewegingen.'

Bewegingen

Volgens Boelhouwer krijgen juist starters de laatste weken weer wat meer mogelijkheden. 'Er zijn allerlei bewegingen gaande en afhankelijk van je positie is dat goed of slecht nieuws', zegt de hoogleraar, al tekent hij er wel bij aan dat eigenlijk niemand garen spint bij de huidige ontwikkelingen. 'Voor veel mensen is het geen goed nieuws. Het lijkt aardig dat je meer ruimte krijgt, maar in feite ga je veel meer betalen voor je woning. Ook op termijn, want die rente is hoger, je hebt dus hogere woonlasten. De prijzen zijn nog steeds wel hoog, voor maar heel weinig groepen is dit aantrekkelijk. Er is veel onzekerheid, het is lastig aan te geven welke kant het opgaat omdat we de rente niet kennen'.

Stabilisatie

Resumerend: er is nog steeds een tekort op de woningmarkt, er komt voorlopig ook weinig aanbod. En als de krapte blijft, dan is huisvesting een betaalbaarheidsvraagstuk waarbij 'sommige groepen afhaken. Zeventig procent wordt overboden, er zijn minder bezichtigingen. Die prijsstijgingen zijn voorbij, dat is wel duidelijk. De vraag is of dat gaat afnemen, stabilisatie ligt meer voor de hand.'

Bron: BNR Webredactie
Foto: Micheile, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Innovatie aan de basis voor een gezond binnenklimaat

17-06-2022

Sinds haar oprichting in 1946 heeft BUVA zich gericht op het creëren van een veilige en duurzame woonomgeving. Dat doet het van oorsprong Rotterdamse bedrijf door middel van gerichte overnames en slimme product - en procesinnovaties.

Meer informatie

Samenwerking Remeha en BUVA officieel

07-06-2022

Op dinsdag 7 juni 2022 hebben Remeha en BUVA de samenwerking bekrachtigd met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

Meer informatie

Stikstof gaat bouwambities kabinet flink ‘belemmeren’

07-06-2022

De provincies kunnen tot in 2030 samen ruim 900.000 woningen bouwen. Maar die ambitie botst met het plan om de stikstof te halveren.

Meer informatie